Campionatul de Vinuri din Republica Moldova. Ediția XIX
Marea Degustare de Saperavi

Primul eveniment din sezonul Primavară- vară 2023 a avut loc la Garden Palace la data de 6 aprilie 2023 și a fost susținut de partenerul nostru platinum, SATUL GERMAN. Asocierea gastronomică la acest eveniment a fost asigurată de către partenerul nostru gold, SALAMER MOLDOVA. Mulțumim partenerilor noștri media Kiss FM Moldova și portalului de stiri DIEZ.MD 

În cadrul campionatului, juriul a fost format din peste 112 de participanți, iubitori ai vinului, pasionați din diferite domenii de activitate care au venit pe bază de bilete la eveniment ce au contriburi la TOPUL PUBLICULUI și 8 membri ai comisiei de specialitate ce au contribuit la TOPUL EXPERȚILOR.  Toți au votat prin intermediul telefoanelor mobile, având acces la un formular pe care l-au primit în urma scanării unui QR cod. Vinurile au fost notate pe o scară de la 1 la 10, 1 fiind cea mai mică notă și 10 cea mai mare. Notele publicului și a comisiei de specialitate, au fost centralizate în formulare diferite, astfel au rezultat doua topuri. 

Din acest sezon toate vinurile ce cuceresc topul sunt decernate cu diplome si medalii de aur, iar trofeul VINADOR merge la vinul ce obține notă maximă în ambele topuri. 

La campionat au fost înscrise 13 vinuri de la 11 crame diferite

Apriori Wine

Sălcuța

Castel MIMI

Vinum Estate

Divus Winery

Vinuri de Comrat

Novak Winery

Vinum Estate

Timbrus

Terra Dacia Wines

Castel MIMI

Domeniile Pripa

Basavin Winery

Astfel vinurile participante, potrivit ordinii înscrise in concurs, au fost următoarele:

 1. Empirico de la Apriori Wine   
 2. EPIZŌD de la Salcuta Winery
 3. Clasic Collection 2017 de la Ccastel Mimi
 4. Saperavi 2020 de la VINUM estate
 5. Saperavi 2019 de la DIVUS Winery
 6. Bassarabian Province 2017 de la Vinuri de Comrat 
 7. Larga Valley Saperavi 2021 de la NOVAK Winery
 8. Selection Vladlen Uzhakov 2019 de la VINUM estate
 9. Saperavi 2018 de la Timbrus
 10. Saperavi 2020 de la Terra Dacia Wines
 11. Animaliens de la Castel Mimi
 12. Saperavi 2018 de la Domeniile Pripa
 13. Marvelous 2018 de la Basavin
În urma aprecierilor și notelor acumulate, pe primele locuri s-au clasat următoarele:
Top 3 Votul Publicului:
– Domeniile Pripa Saperavi 2018 
– Divus Winery Saperavi 2019 
– Novak Winery Saperavi 2021 Larga Valley 

Comisia de Specialitate la această ediție de Campionat, Marea Degustare de Saperavi a fost formată din:

 
 1. Slavic Dogari – Absolvent școala de sommelieri din Moldova, membru ASE
 2. Daniela Jitaru – Degustator autorizat de ONVV / Specialist coordonator Lctbanpc / A.S.E.
 3. Olesea Gurschi – Membru “ArtVin”, Sommelier, Consultant “Casa Piedra” Brașov
 4. Roman Rotarov – Președintele Sommelier Guild Moldova.
 5. Nicolae Luca – Director și fondatorul Școlii de Sommelier.
 6. Alexei Maliuta -Wine comunicator, Membru Asociației de Sommelier din R.M.
 7. Constantin Stratan – Fondator și vinicultor EQUINOX.
 8. Gheorghe Gabuja – Producător de vin artizanal, Cavaler al vinului, Sommelier, Antreprenor.
TOP 3 Comisia de Specialitate:
– Domeniile Pripa Saperavi 2018 
– Novak Winery Saperavi 2021 Larga Valley 
– Terra Dacia Wines   Saperavi 2020 
Domeniile Pripa
Trofeul VINADOR

Prezența în top 3 la  public și top 3 la experți i-a adus vinului SAPERAVI 2018 de la Domeniile Pripa dublu aur și trofeul VINADOR pentru cea mai mare notă obținută în urma degustării și aprecierii în orb. 

Fondator și Vinificator Novak WINERY
Andrei Novac

“Pentru prima dată am participat la o editie de campionat  Vinador, chiar daca vinuri am trimis la mai multe.  Am fost foarte mulțumit de numărul iubitorilor de vin prezenți, oamenii sunt interesați de noutățile din lumea vinificației, încearcă, se familiarizează cu diferite stiluri și direcții de producție a vinului, iar acest lucru ridică foarte mult nivelul de dezvoltare a culturii vinului. Pentru mine, a fost o oportunitate grozavă de a fi mai aproape de consumatorul final, de a ii cunoaște preferințele și de a ii înțelege dorințele..Saperavi al nostru a obținut un număr bun de puncte și a fost  apreciat atât de public, cât și de profesioniști, am fost plăcut surprins, deoarece am putut simți preferințele gustative ale consumatorului.  Mulțumesc organizatorilor pentru această seară minunată!”

Brand Manager DIVUS WINERY
Andrei Știrbu

Fiecare editie Vinador reprezinta o întîlnire a oamenilor ce apreciază vinurile și această industrie frumoasa a vinificației. De această dată fiind degustat soiul Saperavi, un soi cu origini georgiene dar care foarte bine s-a adaptat și în Republica Moldova, la această degustare s-a prezentat foarte bine de la fiecare producator în parte. Pentru noi compania DIVUS, acest soi este o continuă provocare deoarece este un soi foarte complex, experimentăm cu el în varianta de mono-sepaj ceea ce a cucerit și publicul oferindu-i punctaj pentru medalia de aur dar și în varianta de cupaje foarte des îl veți întîlni. În curând ne revedem și la celelalte ediții de VINADOR, până atunci vă dorim să aveți doar vinuri BUNE !” 

Organizatorul Campioantului si fondator vinador
Arcadie Scobioala

„A fost o plăcere să ne revedem după lunga vacanță de iarnă, să ne revedem din nou cu publicul, cu comisia de specialitate, cu cramele și reprezentanții acestora ca să dăm start sezonului Primăvară – vară 2023 al evenimentelor din cadrul Campioantului de Vinuri. Am ales pentru aceasta ediție să degustăm un soi care zic eu se potrviește perfect cu mesele din preajma sărbătorilor de Pasti . Nu este ușor să deguști în orb 13 vinuri din acelaș soi   și să alegi doar unul, dar publicul și comisia s-au descurcat de minune. Acum fiecare din noi are cel putin un favorit când vorbim despre Saperavi și felicit pe toti pentru aceste reușite. Mulțumesc partenerilor noștri pentru că au fost alături de noi și ne-au oferit tot suportul la scrierea unei noi  filede istorie pentru sectorul vitivinicol local. A fost intersant, a fost frumos, la fel va fi și la urmatoarele ediții la care vă așteptăm cu drag.  Noroc!”

Campionatul de Vinuri din Republica Moldova a ajuns la cea dea 19 -a ediție. Marea Degustare de SAPERAVI a fost primul eveniment din sezonul Primăvară - Vară 2023. În acest sezon mai avem planificate 3 ediții dedicate soiurilor Fetească Regală, Viorica și vinului Rose. 

Vrei sa participi și tu la degustările noastre?

Vezi aici calendarul următoarelor ediții de campionat.

Partener Platinum:

Partener GOLD:

Parteneri media:

Comentarii recente
  About Us

  Beverly Fox

  Cras et arcu sagittis, faucibus est sed, ullamcorper tellus. Vestibulum blandit mi nec.

  Ads
  Arhive
  Categorii
  Ai peste 18 ani? Acest site poate fi accesat doar de cei cu vârsta legală de a consuma băuturi alcoolice.